Op 5 maart j.l. een mooi optreden verzorgd bij Heitkamp Tref in het cultuurhuus in ’s-Heerenberg. Drie nummers gezongen ‘Aan de grens’, ‘Schule’ en ‘Slech weer’. Viel goed en er was veel aandacht. Het was sinds lang weer een eerste optreden. Sinds ik vorig jaar februari geblesseerd raakte aan mijn pink moest ik er weer helemaal inkomen. Stem is nog goed en, ook belangrijk ik heb de teksten zonder papier gezongen. Kost altijd extra energie, want foutjes maken vind ik vervelend, al merkt het publiek dat vaak niet.

            

          Afgelopen weekend, tweede Paasdag volgde er een tweede optreden tijdens de kunstroute op het landgoed
          Enghuizen. Vorig jaar kon ik daar helaas geen bijdrage aan leveren vanwege mijn blessure, maar bij deze
          editie gelukkig wel weer. Het podium was dit keer naast koffieboerderij de Kleverhorst geplaatst. Samen met
          dichter Bert Scheuter heb ik een twee uur durend optreden verzorgd. Dat ging, zoals verwacht goed samen.
          We vulden elkaar wat betreft teksten en onderwerpen mooi aan en na een tijdje kwam er ook meer publiek bij
          ons zitten. Ik doe er al heel wat jaren aan mee, eerst vooral samen met violist Kees Weitkamp en sinds een
          drie-vier jaren solo. Ieder jaar val me weer op hoe mooi deze kunstroute en de omgeving bij mijn muziek past.
          Hopelijk gaat het nog een aantal jaren doorgaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende week donderdag 20 april om 15.30 wordt het Jaarboek 46e deel van Jaarboek Achterhoek & Liemers in Doetinchem in de Stadswal gepresenteerd. Daaraan heb ik ook weer een bijdrage mogen leveren en sinds 2021 maak ik deel uit van de eindredactie. Mijn bijdrage gaat over een pater Jezuïet die in het Bonifatiusklooster in ’s-Heerenberg heeft gewoond en in Duitsland wordt doodgeschoten. Daarover zal ik tijdens de presentatie een lezing houden. Niemand minder dan historicus en programmamaker Ad van Liempt zal daar ook een lezing houden. Komen dus!

Ondertussen ben ik op alle vrije momenten bezig met het boek over 100 jaren voetbal in ’s-Heerenberg. Deze week een kleine mijlpaal bereikt: het eerste hoofdstuk opgestuurd naar Martijn Kraan, die de teksten voor mij gaat redigeren. Wanneer dat met dit hoofdstuk is gebeurd, dan gaat het naar Loek Kemming, die net als in geval van mijn Galama-boek de opmaak gaat verzorgen. En zo moeten er dan nog 9 à 10 andere hoofdstukken nog aan de beurt komen. Maar er is een begin.

augustus 2021

Ruim anderhalf jaar geleden is er een laatste logboek op deze site gepubliceerd. De reden daarvoor is het overlijden van collega Martin, in oktober van het vorig jaar. Martin was degene die deze nieuwe site heeft gebouwd en ook steeds de nieuwe content plaatste. Nadat in de zomer bekend was geworden dat hij leed aan een ongeneeslijke ziekte, ging het heel snel (zie ook onder columns die van 10 september 2020). Zo snel dat het niet meer mogelijk was voor Martin om mij e.e.a. over de website te vertellen. In de tijd na oktober 2020 heb ik eerst de website gelaten voor wat ie was. Maar de laatste weken ben ik toch maar actief hulp gaan zoeken bij mensen die er verstand van hebben. Uiteindelijk heeft Robert Bennink, ict man van de Heemkundekring Bergh, mij op weg geholpen, zodat ik nu in staat ben wat eerste nieuwe content te plaatsen, zoals deze nieuwe editie van het logboek. Door dit alles is het wel laat, maar toch nog steeds op z'n plaats om hier Martin nog even in herinnering te roepen en hem dank te zeggen voor al het werk dat hij voor mij en Bergherdieck heeft gedaan. 

Martin20okt20

De foto op de rouwkaart van Martin, door hem zelf gemaakt.

februari 2023

Ja, dat bijhouden van de website is wat. Moet natuurlijk veel regelmatiger gebeuren, maar door Corona en ook een eigen blessure, zijn veel activiteiten de laatste tijd stil blijven liggen. Een jaar geleden werd ik op de fiets aangereden door een meisje dat naar school fietste en op haar telefoon zat te kijken. Ongemerkt kwam ze aan de andere kant van het fietspad terecht en raakte mijn stuur en hand. Bleek dat ik de pink uit de kom had staan. Eerst via therapie geprobeerd weer alles weer in orde te krijgen, waarbij ik vooral bezorgd over het feit of ik nog wel weer gitaar zou kunnen spelen. Uiteindelijk moest er toch een operatie aan te pas komen om pink weer enigermate in orde te maken.

OperatiePink

Inmiddels speel ik, na ruim een jaar, weer en heb alleen nog wat moeite met het (open) G-akkoord. Maar dat kan ook in baré worden gespeeld. Dus afgelopen ook weer een eerste optreden gedaan bij de Heitkamp-tref in ’s-Heerenberg. Ging uitstekend. In april ga ik ook weer meewerken aan Kunstroute Enghuizen bij Hummelo. Exacte datum komt nog.
De meeste zullen het al wel hebben gehoord: ik heb moeten stoppen als columnist bij de Gelderlander. Vorige week mijn laatste column ingeleverd (zie onder columns). Als reden worden de noodzakelijke bezuinigingen opgegeven en met mij moesten er nog zo’n vijf andere columnisten uit bij de redacties Achterhoek en Liemers, waaronder Bert Scheuter en Jonah Falke. Jammer, maar zelf liep ik ook al een tijdje aan een afscheid te denken. Na 11 jaren heb ik wel weer zo ongeveer alles gezegd, hoewel er zich natuurlijk altijd wel weer interessante zaken aandienen om over te schrijven. Het vooral ook jammer voor het dialect in onze regio. De Gelderlander besteedt als regionale krat toch al niet zo veel over typisch regionale zaken en één hoekje dialect had volgens mij nog wel mogen blijven. Er zijn er genoeg die die taak van mij hadden en willen overnemen. Ik ga in ieder geval bekijken waar ik mijn columns kan blijven publiceren. In ieder geval op deze website en misschien ook nog wel in een ander tijdschrift of blad. We zullen zien.

Februari 2020

Alweer bijna een jaar geleden het laatste bericht. Deze website sluimert een beetje voort. Ik heb ook al overwogen om er mee te stoppen, maar toch voorlopig maar even niet. Muzikaal gebeurt er niet zoveel. De laatste optredens, vorig jaar, zijn goed verlopen. Op 26 mei, samen met Joop Boersma opgetreden op klinkplek Kunstroute Enghuizen. Daar verscheen onverwachts Ria Pelgrom, vrouw van de net een paar dagen eerder overleden Henk Pelgrom, die jarenlang averbonden is geweest met de Kunstroute. Zij las een aantal gedichten voor. Zie foto.

Het jaar loopt alweer te einde. Een jaar dat in het teken stond van de Corona pandemie en voor mij privé de geboorte van ons eerste kleinkind en natuurlijk de publicatie van het Galamaboek. Vele uren alleen en vooral met lay outman Loek Kemming mee bezig geweest. Met trots kijk ik op de totstandkoming en het resultaat terug. In navolging van het vorige logboek hieronder nog een aantal aanvullende foto's van de boekpresentatie en de reünie.

De verkoop van het boek in de winkels Primera en Kachelhöltje Partypret in 's-Heerenberg verloopt goed en ook in de boekwinkel Raadgeep &Berrevoets in Doetichem worden er nog steeds exemplaren verkocht. Bij Primera werd ik nog met het fenomeen diefstal geconfronteerd: er bleken 3 boeken gestolen te zijn! Erg verdrietig. Hopelijk zijn het mensen geweest die het boek graag wilden hebben, maar dat echt niet betalen kunnen, dan hoop ik dat ze er veel plezier van hebben. Ik heb ook een aantal oude columns weer gepubliceerd. Begin december was het precies 10 jaren geleden dat mijn eerste column in de Gelderlander verscheen. Bij elkaar heb ik er inmiddels ruim 340 geschreven en nog steeds doe ik het met veel plezier. Toch wel leuk om publiekelijk mijn mening over allerlei onderwerpen te kunnen geven, soms zijn het ook alleen maar mijmeringen, als mijn gemoed daar meer naar is, zoals in deze decembertijd. 

april 2019

Vorig jaar zomer alweer de laatste keer dat ik dit logboek heb aangevuld. Na het afscheid van Kees samen met Tycho gezocht naar een nieuwe invulling van onze optredens. In plaats van de bas zou Tycho ook gitaar kunnen gaan spelen, meer als solo gitarist. Dat uitgeprobeerd bij ons optreden in oktober 2018 in Zeddam bij het dialect dictee. Is voorlopig bij deze ene keer gebleven. Daarna is ook het samenspelen met Tycho wat op een laag pitje komen te staan. In november 2018 ben ik voor de tweede keer gast geweest bij ‘Taol an taofel’ in Drente. Dit keer in Dwingeloo. Net als de vorige keer ook nu alleen poëzie voorgedragen. Een volgende keer ga ik wellicht zingen. Wel een leuke afwisseling, om in een heel andere omgeving, en ander publiek, op te treden.
Eind van het jaar heb ik mijn gitaar verkocht. Een 12 snarige Takamine GJ72CE-12NAT elektrisch-akoestische westerngitaar jumbo, die ik in 2007 nog bij muziekhuis Vriezen had gekocht. Was wel raar om helemaal geen gitaar in huis te hebben. Het paste wel goed in de bezinningsperiode rond mijn muzikale activiteiten. Zoals vorige keer al aangegeven: na het afscheid van Kees was het tijd om even goed na te denken over mijn ambities op dit gebied. De plannen rond een nieuwe cd werden opgeschort en in de afgelopen tijd heb ik nog nagedacht over het dialect. Na drie cd’s in het dialect vind ik het is niet meer noodzakelijk om alleen daarin te zingen en te schrijven. Nederland en Engels moeten ook weer mogelijk zijn en daarmee kan ik per optreden bepalen in welke taal ik zing, of een combinatie daarvan.
Uiteindelijk heb ik in de voorjaarsvakantie bij Music Store in Keulen een nieuwe, 12 snarige gekocht: een Taylor 150E.

 

Afgelopen zaterdag is dan eindelijk (zou eigenlijk al vorig jaar gebeuren) mijn boek over de Galamaschool gepresenteerd in het gebouw aan de Stokkumseweg. Mooi dat we daarvoor van de huidige bewoners, notaris Pieter Reijenga de gelegenheid hebben gekregen. Ruim 70 belangstellenden en genodigden waren op de bijeenkomst afgekomen, die enthousiast en met humor door John Teunissen werd geleid. Na zijn welkomstwoord heb ik wat verteld over de totstandkoming van het boek en daarna werden er interviews gehouden met oud-leerkrachten en oud-leerlingen. Daarbij kwamen nog allerlei herinneringen naar boven en werden zaken verder uit de doeken gedaan. Er werd zelfs nog een excuus aangeboden voor een geslagen bloedlip van ruim 55 jaar geleden! Tenslotte werden de eerste exemplaren van het boek, dat was verpakt in het ouderwetse, bruine kaftpapier uitgereikt aan alle aanwezige oud-leerkrachten of de nazaten daarvan.

Juni 2018

Afgelopen tijd bezig geweest met tal van zaken. Wekelijkse column in de Gelderlander natuurlijk, maar ook op muziekgebied een paar activiteiten. Zondag 13 mei een intiem optreden gehad in het kader van de Kunstwandelroute op landgoed Enghuizen bij Hummelo. Ook inmiddels een jaarlijks terugkerende activiteit. Vanwege het slechte weer dit keer niet op de klinkplek in het bos, maar in de koffieboerderij ‘de Klevenhorst’ die aan de kunstwandelroute ligt. Een perfecte omgeving voor onze muziek en teksten.

Na de berichten op deze site, het versturen van emails en publicatie in het Montferland Journaal is de aanmelding voor de boekpresentatie en de aansluitende reünie goed op gang gekomen. (zie via https://www.montferlandjournaal.nl/reader#p=11) of op deze site via rubriek Persberichten.Er blijkt nog wat onduidelijkheid te bestaan rond het aanmelden via deze site. Maar dat is niet moeilijk: als je hebt ingelogd op deze site kom je op homepage, als je dan helemaal naar beneden scrolt, kom je bij contactgegevens. Dan op mailadres van Bergherdieck.nl clicken en je kunt een mail naar ons/mij versturen. We proberen iedereen die zich aanmeldt bericht terug te geven. Samen met Harry Geven, Albert Boschker en John Teunissen is het programma voor de 9e oktober in grote lijnen samengesteld. Om 13.30 begint de boekpresentatie in het gebouw aan de Stokkumseweg.

Het is al weer een lange tijd geleden dat er nieuwe berichten op deze website zijn geplaatst. Zoals in banner is te lezen is de hoofdreden hiervan dat de oude site eind vorig jaar is gehackt. Wie daar plezier aan beleeft weet ik niet, maar het betekende wel dat de site een tijdlang weg is geweest. Ondertussen hebben Martin Riethorst en ik samen gezocht naar een nieuw format, omdat ik deze situatie meteen maar wilde gebruiken om de site te actualiseren. Zoals je kunt heeft de site nu een geheel ander gezicht. De inhoud is wel voor een deel hetzelfde, maar daar wordt nog steeds aan gewerkt. Alles staat er ook nog niet op. Zo heb ik de afleveringen over mijn muzikale geschiedenis ‘Het muzikaal landschap’ er afgehaald. Die tekst ben ik nu grondig aan het herschrijven. Ik weet nog niet of dat verhaal terugkomt op de site, want ik wil uitzoeken of ik er niet een boekwerkje van kan maken.
Onderdelen als publicaties en media zijn al redelijk aangepast aan wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij