Maart 2018

Het is al weer een lange tijd geleden dat er nieuwe berichten op deze website zijn geplaatst. Zoals in banner is te lezen is de hoofdreden hiervan dat de oude site eind vorig jaar is gehackt. Wie daar plezier aan beleeft weet ik niet, maar het betekende wel dat de site een tijdlang weg is geweest. Ondertussen hebben Martin Riethorst en ik samen gezocht naar een nieuw format, omdat ik deze situatie meteen maar wilde gebruiken om de site te actualiseren. Zoals je kunt heeft de site nu een geheel ander gezicht. De inhoud is wel voor een deel hetzelfde, maar daar wordt nog steeds aan gewerkt. Alles staat er ook nog niet op. Zo heb ik de afleveringen over mijn muzikale geschiedenis ‘Het muzikaal landschap’ er afgehaald. Die tekst ben ik nu grondig aan het herschrijven. Ik weet nog niet of dat verhaal terugkomt op de site, want ik wil uitzoeken of ik er niet een boekwerkje van kan maken.
Onderdelen als publicaties en media zijn al redelijk aangepast aan wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

Zo zijn daar aan het eind van het afgelopen jaar een aantal boeken verschenen waaraan ik een bijdragen heb geleverd. Ín de voetsporen van meester Heuvel’ van de studiekring meester Heuvel is in december gepresenteerd op boerderij de Levenkamp bij Laren. Bij die presentatie heb ik ook een lezing gehouden, gekoppeld aan mijn bijdrage over het heimwee van Heuvel (zie al eerder verschenen artikel in de Gelderlander, onder media). De tekst van die lezing zal ook via deze site te lezen zijn. Het boek is prachtig geworden, zowel wat inhoud als vormgeving betreft.
Op 21 december j.l. werd ook het 41e nummer van het Jaarboek Achterhoek en Liemers gepresenteerd in de Oude Helenakerk in Aalten. Ook daar heb ik een lezing gehouden rond mijn bijdrage, de Protestantse gemeenschap in ’s Heerenberg. Deze zal ook op deze site worden geplaatst. Het Jaarboek, vorm gegeven door Loek Kemming die dat ook voor het Heuvelboek heeft verzorgd, ziet er prachtig uit, met bijdragen die verrassende, nieuwe inzichten geven ten aanzien van de Reformatie in onze regio.
 
Op de valreep van het afgelopen jaar, op 24 december, werd in Oosterbeek het laatste nummer van PoëziePuntGL gepresenteerd. Helaas! Het is ontzettend jammer dat dit tijdschrift, dat jaren zo’n mooi en kwalitatief hoogstaand platform voor Gelderse dichtkunst is geweest, er mee moet stoppen. Maar financieel was het niet meer op te brengen. In dit laatste nummer (zie ook onder publicaties) staat één gedicht van mij, een oudje: Montferland (Hulzenbarg), dat ik in Oosterbeek ook heb voorgedragen, met nog twee andere: ‘Stukkem’ en “Ik legde de woorden in deze volgorde’.  
Tenslotte nog een mooi optreden gehad in Drenthe op zondag 18 februari, in het programma Taol um de taofel in het dorpje Vries. Niet gezongen, alleen teksten voorgedragen. Opvallend aandachtig en betrokken publiek. Duidelijk liefhebbers van de Drentse taal, die nauw verwant is met het Neder-Saksich uit onze regio (Liemers met  name).

Naast al deze heugelijke berichten is er ook treurig nieuws te melden. U heeft het waarschijnlijk al wel gehoord of gelezen, maar in januari Henk Harmsen plotseling overleden. Nog maar 66 jaren oud en net een half jaar met pensioen, trof hem een zware hersenbloeding. Jarenlang heeft Henk zich bezig gehouden met onze streek en regio. Hij was een geweldige kenner van onze taal, onze cultuur en historie.

Natuurlijk is het allereerst een drama voor hem zelf, zijn familie en vrienden, maar met hem verdwijnt er ook een schat aan kennis over onze streek. Zijn persoonlijk archief, dat hij door de jaren heen heeft opgebouwd, is een waardevolle vindplaats voor velen die iets willen weten of uitzoeken over deze regio. Veel (heemkunde-) verenigingen, organisaties en werkgroepen zullen zijn inbreng en bijdragen node gaan missen.
Al jarenlang ken ik Henk. Onze eerste samenwerking vond plaats eind jaren ’80, toen Henk het boekje over 40 jaren ST.Paulus ULO/Mavo in ’s Heerenberg samenstelde. Begin jaren kwamen we elkaar tegen in een Berghse werkgroep rond de opheffing van de Europese binnengrenzen. We organiseerde een tentoonstelling ‘Pungelaar, ajuus’ over de grens en het smokkelen en schreven samen het bijbehorende boekje ‘Euver de geut’. In 1995 werkten we samen mee aan het boekje ‘Bennie’ , over de oorlog hier in de buurt en bedoeld voor de Berghse jeugd ter gelegenheid van de viering van het 50e bevrijdingsfeest.  In de jaren die volgden kwamen we elkaar regelmatig tegen binnen werkgroepen, verenigingen, heemkunde avonden, festivals of via zijn werk voor de krant. In 2013 vroeg hij mij om deel te gaan nemen aan de net opgerichte studiekring rond het leven en werk van meester Heuvel uit Laren. We trokken samen naar de vergaderingen in de Lebbenbrugge bij Borculo of Oenkerk in Friesland, bij de secretaris thuis. We organiseerde van daaruit verschillende activiteiten en samen werkten we mee aan de totstandkoming van het hierboven genoemde Heuvelboek. We waren net weer van plan om samen een Heuvelfestival te organiseren.

Dit alles gebeurde vanuit onze liefde voor onze geboortegrond, en voor het werk van meester Heuvel, waaruit diezelfde liefde spreekt. In mijn column van woensdag 7 februari j.l. heb ik Henk op mijn manier herdacht (zie onder Columns). Sinds ik columnist bij de Gelderlander ben stuurde ik de nieuwe column eerst altijd naar Henk, die ‘m dan doorlas en soms van kort commentaar voorzag. Dan pas ging ie naar de krant. De column van 31 januari is de laatste die hij heeft kunnen bekijken. Zo redigeerde hij ook de teksten van al mijn uitgebrachte cd’s. Op zijn crematie een dag eerder, heb ik, op verzoek van Diny en de kinderen, het lied ‘Schule’ gezongen. Henk hield van dat lied. Zoon Marc vertelde mij dat ze op zijn werkkamer een klein briefje hadden gevonden, waarop Henk de tekst van  het refrein van ‘Schule’ had geschreven en naar de akkoorden op zoek was. Een onverwacht groot eerbewijs voor mijn muziek. Wij wensen zijn vrouw Diny en de kinderen, zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Ook ik zal Henk missen.

Afgelopen zaterdag is bekend geworden dat het boek ‘In het voetspoor van meester Heuvel’ verkozen is tot ‘Beste boek Achterhoek en Liemers 2017’.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij