Oktober 2021

Tegen half vier togen we naar restaurant de Snor voor de reünie. Daar was er meer gelegenheid om met elkaar te praten over onze schooljaren en andere zaken. ’s Avonds bleef een groep van zo’n twintig school- en klasgenoten over. Toen ontstond er ook spontaan een soort yell, die herinnerde aan onze schooltijd: als er ruzie ontstond tussen twee of meerdere leerlingen, dan gingen andere leerlingen daar omheen staan en riepen: ‘ruzie, ruzie, ruzie!’ De hele avond door werd deze yell gescandeerd. Na samen wat te hebben gegeten, was het tegen 11 uur afgelopen. Een prachtige dag!
Dank aan iedereen die er aan heeft meegewerkt: Albert Boschker, Harrie Geven en John Teunissen. Maar natuurlijk ook alle gasten. Door jullie kan zoiets pas worden wat is geworden. Dank voor jullie aanwezigheid, bijdragen, verhalen en ontboezemingen.
De volgende dag kwamen er al meteen de eerste reacties. Ben ten Have: Ik ben blij met de dag van gisteren; ik ben blij met wie ik nu ben en vond het fijn om in dankbaarheid terug te kijken met mijn oude klasgenoten. En over het boek: Het héle boek al "doorgelezen"; echt elke bladzijde bekeken en beleefd. Mijn herinneringen zijn niet zo goed, maar als ik herinnerd wordt, dan komt het "O, Ja!" naar boven. Meester van Uum: Wat een knap staaltje onderzoeksjournalistiek! Ik was aangenaam verrast bij het lezen van het boek. Het geheel geeft een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig zestig. Het boek is een aanwinst voor ´s-Heerenberg. Complimenten. Willy Derksen: Ik wil je graag nog hartelijk bedanken voor de reünie van afgelopen zaterdag. Ik vind het bijzonder om mijn schoolvrienden na 50 jaar weer eens te zien, geweldig! Willy Derksen: Vooral wil ik je bedanken voor je verhaal. Ik herken me helemaal in je pedagogische kijk op het onderwijs, en de relativering in het nú. Het heeft mij ook zeker gevormd tot wie ik nu ben, maar ik herkende me vooral ook in je anekdotes, bv dat je op school nooit wat gevraagd werd. Ik kan me geen gesprek met, of vraag herinneren van, een leerkracht. Achteraf heel bijzonder terwijl ik er toen niet mee zat.

Er zijn nog verschillende foto’s gemaakt, met name door vriendin Else Steffen en ook anderen hebben mij al foto’s toegestuurd. Als iemand van jullie nog foto's heeft van de reünie bij de Snor, dan kun je die mij toesturen. Ik ga kijken hoe (Wetransfer) en wanneer ik die dan met jullie ga delen. Hier alvast een paar impressies. 

 

  

 

 

  

  

  

Het krantenartikel over het boek in de Gelderlander is via volgende link te lezen 

https://www.gelderlander.nl/montferland/op-de-jongensschool-in-s-heerenberg-was-elke-jongen-verliefd-op-de-jonge-juffrouw-soeter~ae14a963/

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij